Linux palvelimet ICT4TN021-4 Kotitehtävä 1: Linux-livetikun tekeminen ja testaaminen

Kotitehtävä on tehty käyttäen omaa HP Spectre x360 -kannettavaani. Kotitehtävä on tehty 64-bittisellä Xubuntu 16.04.3 LTS livetikulla.

Tehtävänä oli tehdä Linux-livetikku ja sen jälkeen testata sitä. Laitoin muistitikulle 64-bittisen xubuntu 16.04.3 version, jonka latasin torrentina xubuntu.orgista. Latausaika oli n. 5 minuuttia. Käytin livetikun tekemiseen UNetbootinia, johon meni aikaa vain parisen minuuttia.

Tikun valmistuttua tietokone rebootattiin ja F9:ä painelemalla päästiin bootmenusta valitsemaan tikku käytettäväksi, jolloin xubuntu lähti käyntiin onnistuneesti. Päätän käyttää xubuntua suoraan tikulta, enkä asenna sitä omalle tietokoneelleni.

Komentoja terminal emulatorissa

Seuraavaksi tehtävänä oli listata koneen rauta, alla kuvakaappaus terminalista:

Screenshot_2017-08-25_07-59-09

Seuraavaksi piti asentaa kolme itselleen uutta ohjelmaa, valitsin ohjelmiksi VLC media playerin, LibreOfficen ja GIMP Image Editorin. Ennen asentamista piti ajaa komento:

$ sudo apt-get update

Ja itse asennukseen käytin komentoa:

$ sudo apt-get install vlc libreoffice gimp

Kaikki ohjelmat asentuivat onnistuneesti ja vikkelästi. Seuraavaksi tehtävänä oli testata ohjelmia käyttötarkoituksessaan.

Ohjelmien testaaminen

VLC media playeria testatakseni lähetin puhelimestani sähköpostiin lyhyen videopätkän, video pyöri soittimessa ilman minkäänlaisia ongelmia äänessä tai kuvassa.

Noviisina en tiennyt, että komentaessa tietokonetta asentamaan LibreOfficen, tulee nkoko paketti. Luulin LibreOfficea pelkästään Wordin kaltaiseksi kirjoitusohjelmaksi. Tästä syystä testaan siis LibreOfficen Writeria. Writer toimii myös moitteettomasti, tekstin koon, värin ja fontin muuttaminen onnistuu, myös sisennys ja kuvan lisääminen tiedostoon toimii. Lisäksi testasin graafin ja taulukon lisäämistä sekä tallennusta ja nämäkin asiat onnistuivat mutkitta.

GIMPillä testasin piirtämistä ja kuvan muokkaamista. Kaikki toimi myös GIMPin osalta hyvin. Piirtäminen ja kuvankäsittely sujui, mutta ei kuitenkaan mielestäni kovin näppärästi. Jouduin etsimään kuvanmuokkaustyökaluja aika kauan. Tämän kokemuksen perusteella käyttäisin kuvan muokkaamiseen edelleen Adoben Photoshoppia.

Lisenssit

Seuraavaksi tehtävänä oli selvittää äsken asennettujen ohjelmien käyttämät lisenssit ja millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia lisensseissä on.

VLC ja GIMP käyttävät molemmat GNU General Public lisenssiä. Tämä lisenssi antaa kaikille oikeuden käyttää, muuttaa, kopioida, jakaa eteenpäin ohjelmia ja niiden lähdekoodia, jotka tätä lisenssiä noudattavat.

LibreOffice käyttää Mozilla Public License v2.0:aa. Tämä lisenssi antaa ainakin ymmärtäkseni samat oikeudet kuin GPL, mutta jos lähdekoodia muutetaan tai siihen tehdään lisäyksiä, täytyy niistä ilmoittaa dokumentaatiossa ja MPL:n lisenssiteksti tulee sisällyttää kaikkiin jakeluihin, muokattuihin ja muokkaamattomiin.

Ohjelmat, joita käytän päivittäin

Viimeisenä tehtävänä oli listata ohjelmat, joita normaalisti käytän ja niiden vastaava vapaa Linux-ohjelma. Tässä lista ohjelmista, joita käytän eniten, sekä kotona että töissä ja niiden vastaavat Linux-ohjelmat (googlea apua käyttäen):

  • MS Word, tekstinkäsittely. Vastaava Linux-ohjelma: LibreOffice Writer
  • MS Excel, taulukkolaskentaohjelma. Vastaava Linux-ohjelma: LibreOffice Calc
  • Adobe Photoshop, kuvankäsittelyohjelma. Vastaava Linux-ohjelma: GIMP
  • Adobe Illustrator, vektoriohjelma(millä nimellä kutsuttaisiin?). Vastaava Linux-ohjelma: Inkscape
  • Adobe InDesign, ulkoasuntoteutus. Vastaava Linux-ohjelma: Scribus

Lähteet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s